برکناری رکس تیلرسون از وزارت امور خارجه آمریکا و انتصاب مایک پمپئو، رئیس سابق سیآیای به این سمت و همچنین جایگزینی جان بولتون بجای هربرت مک مستر در سمت مشاور امنیت ملی کاخ سفید در روزهای اخیر مهمترین تصمیمات تازه دونالد ترامپ در دولت خود بوده است. تصمیماتی که به جهت سمت و سوی سیاست خارجی او در مواجهه با ایران بسیار اهمیت دارد. با وجود اهمیت موضوع برای مناسبات بین المللی ایران و توافق هسته ای به جز معدودی از مقامات مرتبط با سیاست خارجی ایران، ظاهرا تعطیلات نوروزی باعث تعطیلی دستگاه دیپلماسی دولت شده و تنها برخی از شخصیتهای سیاسی ایرانی در توئیتر یا گفتگو با خبرنگاران، واکنش نشان دادهاند. ظریف، شمخانی، امیرعبداللهیان، کدخدایی و نقوی حسینی از جمله این افراد بودهاند.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه در حساب کاربری خود در توییتر با کنایه به توییت های رئیس جمهور آمریکا نوشت: «ایرانیان با هزاران سال تمدن، دارای چنان عمق تاریخی هستند که اهانتهای احمقانه یک رهبر تازه به دوران رسیده را نادیده بگیرند؛کسی که همه دانش او از تاریخ، سیاست و دیپلماسی را می توان در ٢٨٠ حرف خلاصه کرد-با این همه هنوز از آن جوانک آلت دست خود بیشتر میداند.»
دماوند: رئیس جمهور آمریکا در پیام نوروزی خود مانند گذشته از مردم و تمدن ایران به نیکی و بزرگی یاد کرده و با تمایز گذاشتن بین آنها و جمهوری اسلامی، مردم ایران را بزرگترین قربانی حکومتشان دانسته است.
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: «اقدامات و تصمیمات ضدایرانی رئیس جمهور آمریکا متناسب با خلق و خوی کودکانه او برای دیده شدن، بروز و ظهور می یابد.»
حسین امیرعبداللهیان، دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بینالملل: «ترامپ با انتصاب تندروهایی همانند جان بولتون در واقع سیاست هراس افکنی فزاینده و اخذ امتیاز بیشتر در قبال برجام، منطقه و برنامه دفاعی جمهوری اسلامی ایران را دنبال می کند… آقای ترامپ! سیاست دوشیدن ریاض در ایران مقتدر هرگز جواب نمیدهد.»
اسحاق جهانگیری معاون اول دولت حسن روحانی: «رئییس جمهور آمریکا حرفهای خطرناکی نسبت به ایران میزند و باید با دقت و تدبیر نسبت به مسایل منطقه و جهان روبرو شویم و باید با چاره اندیشی و تدبیر بتوانیم از این مسایل عبور کنیم. باید به سمت وحدت و انسجام در مسایل سیاسی داخلی حرکت کنیم. مسایل اقتصادی، سیاسی، منطقه و بینالمللی قابل حل است و این قابل حل بودن نیز در صحبتهای مقام معظم رهبری در روزهای اخیر و همچنین در سخنرانی اخیر ایشان در مشهد مقدس نیز وجود داشت که میتوانیم با قاطعیت و تکیه بر فرصت های طلایی مسایل خود را حل کنیم، زیرا ایران کشوری استثنایی و پر از نعمت و امکانات و استعدادهای فنی بالاست و می توانیم از این فرصتها برای حل مشکلات کشور استفاده کنیم. حل مسایل ایران در گروی حل مسایل سیاسی است نه تکنیکی و فنی. باید از چندگانگی و تفرقه پرهیز کنیم و سال ۱۳۹۷ را به سال وحدت و همدلی تبدیل کرده و در سایه چنین وحدت و انسجامی میتوان به نحو مطلوب مسایل کشور را حل کرد.»
علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با ابراز نگرانی از انتصاب جان بولتون به عنوان جانشین هربرت مکمستر در مقام مشاور امنیت ملی کاخ سفید و مایک پومپئو، رئیس پیشین سازمان سیا به عنوان وزیر خارجه، اظهار داشت: «دونالد ترامپ از دوران مبارزات انتخاباتی قصد برهم زدن توافق هستهای با ایران را داشته و تغییرات کلیدی در عناصر تصمیمگیر حوزه سیاست خارجی آمریکا به همین دلیل صورت گرفته است.»
این مقام ارشد امنیتی مجلس شورای اسلامی، با اشاره به مخالفت رکس تیلرسون وزیر خارجه پیشین و هربرت مکمستر، مشاور برکنار شده امنیت ملی با خروج آمریکا از برجام، افزود: «تغییر این دو سیاستمدار به این دلیل بود که ترامپ متوجه شد با آنها نمیتواند برنامههای خود علیه توافق هستهای با ایران را پیش ببرد.»
بروجردی با ابراز نگرانی از این موضوع که بولتون و پومپئو در سالهای گذشته مواضع تندی علیه جمهوری اسلامی گرفته و بارها خواستار برخورد جدی با رژیم ایران شده بودند، گفت: «بهرهگیری از عناصر تند ضد جمهوری اسلامی ایران نشان دهنده این است که آمریکاییها به دنبال فشارهای بیشتری بر ایران هستند.»
عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در کانال تلگرام خود نوشته است: «خبر کوتاه است اما معنادار. جان بولتن حامی آمریکایی منافقین عالی ترین پست سیاسی را در دولت تمامیت خواه ترامپ بدست آورد. امروز این سوال اساسی مطرح است که چرا یک سیاستمدار تندروی آمریکایی به پست حساسی گمارده می شود در حالی که مرتب با فرقه تروریستی رجوی نشست و برخاست داشته و از حامیان سرسخت این گروهک شناخته می شود. آیا می توان باور کرد اینها همه اتفاقی است؟»
سیدحسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، با اشاره به انتصاب جان بولتون به عنوان مشاور امنیت ملی آمریکا و تشریح سوابق و دیدگاههای وی درباره ایران گفت: «جان بولتون یکی از طراحان براندازی جمهوری اسلامی ایران بود و در این مسیر حتی از گروهک تروریستی منافقین حمایت و از این گروه بهره برداری ابزاری میکند.»
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه سوابق جان بولتون درباره جمهوری اسلامی روشن است، افزود: «در کنار این مسئله ما شاهد تغییر وزیر امور خارجه آمریکا و همچنین طرح تحریمی جدید علیه ایران در کنگره و مجلس نمایندگان آمریکا بودیم که این روند نشان میدهد آمریکاییها بنا ندارند بر اساس گفتوگو، مذاکره و توافق به تعهدات بین المللی خود عمل کنند و قصد دارند همچنان رفتار خصمانه و دشمنانه خود علیه ایران را ادامه دهند.انتخاب جان بولتون در مسند مشاور امنیت ملی آمریکا با این هدف صورت میگیرد که فشارها و سیاستهای خصمانه علیه ایران در روزهای آینده بیشتر شود.»
عباس عراقچی در گفتگو با سالنامه اعتماد درباره دولت ترامپ و سیاستهای آن درباره ایران میگوید:«برجام در طول یک سال گذشته دوران پرفراز و نشیبی را پشت سر سرگذاشته است. دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده از بدو شروع به کار در ژانویه ۲۰۱۷ به دنبال تحقق شعار انتخاباتی خود و پاره کردن برجام بوده است. با این حال علیرغم اقدامات و ابتکار عملهای مختلف، وی هر بار با مقاومت جامعه بین الملل و حتی متحدان اروپایی خود مواجه شده و ناکام مانده است. اقدامات امریکا وضعیت دشواری را برای اجرای برجام و ادامه حیات آن ایجاد کرده است. اگر چه استحکام درونی و بیرونی برجام تاکنون این توافق را در برابر هر تلاشی برای از بین بردن، یا حتی تغییر و اصلاح، حفظ کرده است، اما نباید نادیده گرفت که فضای ابهام و عدم اطمینانی که رئیس جمهور آمریکا پیرامون برجام ایجاد کرده باعث ترس و نگرانی در بنگاههای اقتصادی برای تعامل درازمدت با ایران شده و بدین ترتیب منافع حاصل از رفع تحریمها برای ایران کاهش یافته است.»