کمیسیون تلفیق مجلس بودجه ۱۵۰ میلیون دلاری مقابله با گرد و غبار را حذف کرد. کریم شافعی، معاون سازمان محیط زیست میگوید:«کمیسیون تلفیق مجلس بودجه ۱۵۰ میلیون دلار مقابله با گرد و غبار از جمله در خوزستان را از لایحه بودجه سال ۹۷ حذف کرد.» حذف این ردیف بودجه در حالی است که مجلس ایران در لایحه بودجه سال ۹۶ خود راسا مبلغ ۱۰۰ میلیون دلار برای مقابله با ریزگردها در نظر گرفته بود.
وقوع طوفانهای ریزگرد در ایران در فاصله سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۲ بیش از ۱۵ برابر افزایش یافت. آبان سال ۱۳۹۴حسن روحانی در جریان تدوین «سند ملی مقابله با گرد و غبار»اعلام کرده که مقابله با پدیده ریزگردها دستکم دو دهه و با روند فعلی تأمین بودجه ۳۰ سال به طول خواهد انجامید.هیأت دولت در اسفندماه سال ۱۳۹۵ مصوب کرد که در لایحه بودجه سال ۹۶، سه درصد از کل قراردادهای نفتی برای حل مشکلات زیست محیطی خوزستان هزینه شود.
اختصاص سه درصد از درآمدهای نفتی ایران به خوزستان از جمله وعدههای حسن روحانی، رئیس جمهوری بود که در جریان سفر انتخاباتی خود در خرداد سال۱۳۹۶ به این استان مطرح کرده بود. اما وی بعدا این رقم را کاهش داده و مشروط به نظر متخصصان نموده بود. با این حال آنچه اکنون دولت برای استان خوزستان در نظر گرفته تنها سه درصد از قراردادهای نفتی و نه درآمدهای نفتی است.
با بالاگرفتن بحران ریزگرد و قطع برق و آب در خوزستان در سال ۹۵ دولت ایران متهم شده بود که “از زمان روی کارآمدن حسن روحانی تنها ۱۰ درصد بودجه مصوب برای مقابله با منشأ تولید ریزگرد تأمین شده است” دولت در لایحه بودجه سال ۱۳۹۶ نیز هیچ بودجهای برای حل مسئله گرد و غبار در این استان اختصاص نداده بود که مجلس راسا اقدام نموده و یکصد میلیون دلار به این موضوع اختصاص داد.
ردیف بودجه مقابله با ریزگردها در حالی از بودجه سال ۹۷ حذف شده که طوفانهای تازه گرد و غبار همین چند روز اخیر نیز خوزستان و ایلام را در نوردیده و شهرهای بسیاری را به تعطیلی کامل کشانده است. تاجایی که “آلودگی هوا و ذرات گرد و غبار در اهواز به ۶۶ برابر بالاتر از حد مجاز” رسید. وقوع طوفانهای ریزگرد اکنون به سطحی رسیده که گردش کار صنایع نفتی ایران را نیز دچار مشکل کرده است. استان خوزستان بیش از ۱۵ سال است که با پدیده گرد و غبار مواجه است.
مهاجرتهای گسترده،رواج و تشدید انواع بیماریها از جمله مشکلات تنفسی و سرطان، اختلال در رفت و آمد و تعطیلیهای وقتو بی وقت زندگی خوزستانیها متوقف کرده است. پدیدهای که در ۱۵ سال گذشته نه تنها کنترل نشده که شیوعی طاعونوار دارد و بر اساس آمارهای رسمی، اکنون زندگی۸۰ درصد جمعیت کشور بهویژه در استانهای خوزستان،کرمانشاه،ایلام،کردستان و سیستان و بلوچستان را تحت تأثیر قرار داده است.
در سالهای اخیر کارشناسان تصدیق کردهاند بخشی از گرد و غبارهای خوزستان ریشه در کانونهای داخلی گرد و غبار دارد و ناشی از انتقالآب از سرشاخههای کارون،سدسازی،اکتشاف نفت و در نتیجه خشکی تالابها و رودخانههای استان است. خوزستان در اعتراضات سراسری دیماه ۹۶ نیز یکی از کانونهای اصلی درگیری بود.